Industri,  IT

Spara pengar genom att välja LCD

monitorI de flesta industrier är det ett samspel mellan olika delar som gör att produktionen fungerar. Man har specialiserade maskiner som utför arbetet, som sedan förs samman till en helhet.

För att allt ska fungera måste man kunna ha en ordentlig översikt. Dels över de enskilda maskinerna, men också över koordinationen av de olika avdelningarna. Stora displayer gör det lättare att se vad som händer och gör det möjligt att ingripa vid rätt tillfälle.

Många har valt att använda LCD displayer för sina maskiner. LCD står för Liquid Crystal Display och hänsyftar på hur siffror och text visas på skärmen. Både stora displayer och små kan vara gjorda av LCD, en teknik som utvecklats i Japan. De har en mycket hög bildskärpa, med klara, ljusa bilder. Detta gör att de lämpar sig väl för maskiner som används utomhus eller i stark belysning. Det finns ett antal olika sorters LCD displayer på marknaden idag. Vissa har metallchassi, för att verkligen kunna tåla de dagliga påfrestningarna. Många displayer har pekskärm för snabb navigation.

Vidare har LCD displayer en mycket liten geometrisk förskjutning. Man får alltså en mycket verklighetstrogen bild, vilket kan vara viktigt vid precisionsarbete. Även om man använder stora displayer, är skärmresolutionen homogen. Man slipper de förändringar som ibland kan uppstå vid displayens kanter. Tack vare skärmbildens upplösning och sammansättning är LCD displayer mindre påfrestande för användaren.

Det finns flera anledningar till varför man väljer LCD displayer. De är energisnåla, vilket reducerar kostnaderna. Vissa LCD displayer drar faktiskt bara hälften så mycket energi som andra sorters skärmar. När man har flera stora skärmar går det åt en hel del energi att hålla dem igång, så man sparar mycket på detta. De utsöndrar också mindre värme och kan därmed användas även för känsliga maskiner. En annan fördel med detta är att man kan dra ner på luftkonditioneringen. Maskiner och stora displayer kan verkligen avge mycket värme. När man lägger ihop låg energiförbrukning med liten värmeutsläpp förstår man varför många väljer LCD displayer.

Likaså väger de inte så mycket och är tunna. Detta underlättar transport och montage. Men det innebär även att man får mer plats för annat. Många industrier idag arbetar under begränsade förhållanden. Om man lösgör plats kan man använda det till annan produktion, eller förbättra arbetsförhållanden med en luftig miljö. Man kan också utnyttja små ytor som annars skulle förloras. Även stora displayer kan få plats på små ytor eftersom de är platta och tunna.