Uncategorized

Fiske minskar risken för sjukdom

Många personer kopplar ihop fiske med sköna helger utan stress. När du timme efter timme står och kastar, sitter och metar eller på annat sätt är i samspel med vattendraget. Det kan vara spännande eller avslappnande, roligt eller frustrerande. Men de flesta är överens om att få saker är så uppfriskande som en fisketur. Så när det sägs att fiske minskar risken för att bli sjuk är det många som håller med. 

Det kan bli ännu roligare att fiska om du lär dig olika tekniker och skaffar bra utrustning. Att fiska med ett snöre och en säkerhetsnål är inte omöjligt. Men om du har ett bra spö och bete har du större chans att fånga något. Och oavsett vad folk säger om att de gillar fiske så är det viktigt att fånga något. Den där spänningen när du känner något som drar i reven och du sakta börjar hala in den. 

En aktiv fritid utomhus

Både jakt och fiske har en stark förankring i det svenska samhället. Generationer har fiskat i de många vattendragen eller den långa kusten som nästan ringar in Sverige. Antingen så jagar du själv eller känner någon som gör det. Älggryta eller stek är standard i många hushåll under hösten och vintern. Och allt det här är sådant du kan göra tillsammans med din familj. Ingen är för liten eller för gammal för att fiska eller delta i jakt. www.lundhs.com har mycket bra utrustning. 

Idag har du så många bra alternativ för tillbehör och utrustning. Det gör det både enklare och roligare att fiska, för det fungerar bättre. Du kan till och med köpa mask och slipper gräva för att hitta den. Sedan är det bara att ro ut och sätta sig. Eller så kan du experimentera med olika sorters kastspön, och känna efter vilket som ligger bäst i handen. Andra föredrar att lägga sin energi och tid på att jaga, med eller utan hund. Kanske vara medlem i ett jaktteam som samarbetar. Här hittar du bra tillbehör till jakten

Hur du hanterar sjukdomar

Det finns personer som påstår att fiske sänker blodtrycket. Och det kan ligga någonting i det. För du bara måste stressa ner när du fiskar. Det fungerar inte om du är spänd eller försöker åstadkomma något snabbt. Även om du fiskar någonstans där det är fullt med fisk så finns ändå den där okända faktorn hela tiden där. Det handlar om tålamod, i alla fall om du vill lyckas. 

Men fiske har visat sig vara bra mot andra sjukdomar också. Så till vida att det är en aktivitet som du kan göra för dig själv, eller tillsammans med din familj. Den sista tiden har alla uppmuntrats att inte vara så nära andra medmänniskor. En tråkig situation, men nödvändig. Då kan det vara bra att ha aktiviteter som är avslappnande, berikande men ändå inte farliga. Säkrast med fiske under pandemin rapporterar Sveriges Radio

Fiske och jakt på sitt allra bästa

För att få ut så mycket som möjligt av dina stunder i naturen gör du väl i att ha en del utrustning. Gärna en ryggsäck med tillhörande stol eller något annat att sitta på. Det låter som en fånig sak, men kan vara väldigt viktig när du sitter några timmar. Själva fiskeväskan eller ryggsäcken bör vara stor nog, men lätt att bära. Ska du gå flera kilometer för att nå fram till sjön eller jaktmarkerna så gäller det att orka med. En del jakttillbehör anses vara etiska. 

Naturligtvis är vapnet eller själva fiskeutrustningen det allra viktigaste. Välj något som passar dig personligen och som fungerar för den sorts jakt eller fiske du ska hålla på med. Det handlar en del om att satsa på sig själv. En del köper dyra bilar eller kläder, andra vill hellre ha ett flugspö som heter duga. Du kan alltid fråga i butiken vad som kan vara det bästa valet. Även med nätbutikerna så kan du få råd om utrustningen. Det räcker med att de vet vad du vill göra. Isfiske är inte det samma som att fiska i älvar, och att jaga ripa är inte samma sak som att gå för vildsvin. 

Viktigt med jakt och fiske

En stor del av dagens jaktlag satsar på att skapa biologisk mångfald. Det låter komplicerat och egentligen så är det också det. För när en djurart växer sig allt för stark så påverkar det alla andra. Även växtriket blir lidande och det bildas en obalans. Bara ett visst antal djur kan samsas på varje given kvadratkilometer. 

Bland annat så kan det bli ont om mat ifall det är för många djur inom en viss art. När alla ska äta samma sak blir det obalans, djuren kan till och med bli lidande. Det gäller därför att hålla beståndet på en lagom siffra, och det är här som jägarna gör en fantastisk insats. Vare sig du jagar på egen mark eller tillhör ett jaktlag så är det viktigt att känna till omgivningarna. Vilka djur som finns, hur gamla de är och vad som behöver göras. 

Respekt för naturen

Genom tiderna har människan alltid haft ett samspel med naturen. Det är en fråga om överlevnad, men också trivsel. Det är inte så konstigt att fiske har blivit så viktigt under pandemin. Dels har du något att göra som inte inkluderar risken av att smittas av andra. Men samtidigt så är det en vila för sinnet, många orkar med vardagen bättre när de har vistats ute i det fria. Så fiske minskar risken för sjukdom och jakten håller djurbeståndet på en lagom nivå. 

Det är en fråga om att respektera naturen, men också ta hand om den. Den måste få vara i fred, till en viss gräns. För i dagens samhälle har gränserna mellan natur och bebyggelse förändrats. För att djuren ska klara sig och må bra behöver de en liten hjälpande hand. Jägare gör en fin insats när det kommer till att understödja och bygga upp miljön. Att de också har det roligt där ute är en bonus, en viktig sådan.