Allmänt

Fler smarta bostäder behövs i närheten av storstäderna

En av samhällets mest debatterade frågor just nu är den om bostäder och avsaknaden av just dessa. Speciellt i storstadsområdena är detta ett problem som varje år gör att familjer behöver söka sig allt längre bort från staden och därmed får längre att pendla till jobbet. Idag börjar man dock att titta på bra alternativ som fungerar som bra boende för de allra flesta.1-5-fler-smarta-bostäder-behovs-i-narheten-av-storstaderna

När man får barn förändras livet för de allra flesta och det man tidigare tyckt var självklart sätts ofta på prov. Detta gäller även vad gäller boendet och resulterar för många i att man väljer att lämna en lägenhet för alternativet att istället bo i hus. Att köpa ett fristående hus kostar dock mycket pengar – speciellt om man vill bo i en storstadsregion och detta har inneburit att bygga radhus har blivit alltmer populärt då fler familjer vill ha detta som boendealternativ.

Fördelar med att välja radhus

  • Det är billigare än att bo i en fristående villa men erbjuder fortfarande ett boende där man har möjlighet till ett privatliv.
  • Man får en överskådlig trädgård där man kan odla något eller låta barnen leka – men slipper samtidigt en alltför stor trädgård som mest skapar stress.
  • Rent ekonomiskt är ett radhus en riktigt bra investering eftersom det är den typ av boende som just nu ökar mest i värde.

Att fler smarta bostäder behövs i närheten av storstäderna är en självklarhet eftersom det ofta också är i dessa områden som jobben finns. Hittar man ingen bostad till sin familj ökar stressen som kan komma med en eventuell flytt och ingen tjänar på detta – vare sig familjerna som drabbas eller politiker och systemet i stort.

Det finns dock en mängd olika byggnadsalternativ för den som är intresserad och att bygga parhus har även det blivit allt mer populärt bland byggföretag i Sverige. Parhus erbjuder ett relativt fristående boende och är ofta sammanlänkade via garaget så som det ser ut idag.

Den politiska frågan kring hur man skall lösa den akuta bostadskrisen i Stockholm är en het potatis i de allra flesta sammanhang. En positiv utveckling är dock att detta börjat diskuteras allt mer och att det faktum att fler smarta bostäder behövs i närheten av storstäderna kommer upp på agendan på allvar.

Nyfiken på att läsa mer om detta ämne – fler radhus bör byggas i närheten av Stockholm uppger Uppsala Nya Tidning i denna artikel och nämner bland annat det faktum att radhus är ett mycket populärt alternativ bland köpare idag. Dessutom kan sådana här byggnationer i kranskommuner till Stockholm bidra till en mer levande landsbygd och att området därmed också får bättre tillgång till allmänna kommunikationer, affärer och liknande.

Vad man bör tänka på när man väljer sitt boende kan kännas svårt att veta – speciellt om man tidigare inte köpt en egen bostad. Det finns dock ett par hjälpsamma riktlinjer som kan vara till godo för den som funderar på att köpa ett eget hem.

Tänk på detta när du vill köpa ett hem

  • Se till att du eller ni börjar med att se till att ni har ett lånelöfte. Med ett lånelöfte blir allting nämligen mycket enklare i den händelse ni går på en husvisning och blir intresserade. Det är trots allt så att budgivningar tenderar att börja relativt snabbt på dagens marknad och man kan riskera att missa sin chans helt om man inte är beredd och har sina papper i ordning.
  • Vilka är era behov? Har ni barn i familjen? Hur har ni i sådant fall tänkt er med fördelningen av deras rum? Skall de dela eller ha varsitt? Har ni inga egna barn bör man tänka på saker som huruvida ni kommer att ha gäster, om ni skall arbeta i hemmet eller har andra specifika behov som bör matcha med det hus ni vill köpa.
  • Tänk även igenom närområdet. Den som exempelvis vill köpa hus utanför en stad bör titta på saker som tåg, buss och liknande för att på så sätt kunna räkna ut eventuell pendlingstid till arbete och skola.
  • Kom ihåg att ställa frågor och göra grundlig research innan du lägger bud på ett hem! Genom att se till att du eller ni är välinformerade kan ni ta bra beslut kring ert eventuella boende och på så sätt minska risken för att ni gör ett dåligt val och i längden en ofördelaktig affär. Ett eget hem är ett av de största inköpen man kan göra i sitt liv och inte något man bör göra utan eftertanke.

Vår bostad är en plats där vi spenderar en stor del av vårt liv och de allra flesta av oss är därför överens om att man vill bo på ett sätt som passar en själv och ens livsstil. Det är helt enkelt en investering väl värd att vänta på.