Allmänt

Frukt blir trendigt godis 

Att frukt är bra för en vet de flesta, men ändå så är det ganska få som äter tillräckligt med frukt varje dag. Detta är synd för frukt innehåller många viktiga ämnen och vitaminer, och kan ge kroppen det där lilla extra som gör att man håller sig frisk. Det är inte bara ett roligt ordspråk att ett äpple om dagen håller doktorn borta, det fungerar faktiskt. Helst ska det ju inte bara vara ett äpple utan också en apelsin och ett plommon.

Close-up of fresh strawberries on display in store

Frukt och grönt ger magen fiber och hjälper den att fungera. Det stärker immunförsvaret och gör det svårare för bakterier och virus att hänga sig fast. Man blir mer fokuserad och minnet förbättras, och det ger en också lite extra socker på ett naturligt sätt. Men samtidigt så är ju frukt faktiskt väldigt gott, speciellt om man ser till att få lite variation på detta naturliga godis.

Tillgång till frukt både hemma och på jobbet

En mycket trevlig trend som bara verkar växa till sig är den att beställa fruktkorgar till arbetsplatsen. Dessa ställs i köket eller fikarummet och sedan kan alla ta för sig. När frukten står där mitt framför näsan så är det lättare att få i sig den rekommenderade mängden. Och så kan man på ett naturligt sätt förhindra att blodsockret sjunker allt för mycket. Fram på förmiddagen eller eftermiddagen när jobbet blir segare så är det bara att pigga upp sig själv med en liten frukt. ISS fruktkorgar kan vara ett bra alternativ.

Många arbetsgivare har nämligen insett att dessa små förmåner kan göra stor skillnad för produktiviteten och trivseln på arbetsplatsen. Lika gärna som man tillhandahåller kaffe, så kan en fruktkorg vara uppskattad. Det finns flera olika alternativ att välja mellan, med både vanliga frukter och lite mer exotiska varianter. Fruktshop.se levererar ekologisk frukt till jobbet och står gärna till tjänst. Ju mer frukt som de anställda äter desto mindre är risken för influensa-epidemier och sjukskrivningar. Det kanske inte är så enkelt som det låter, men helt klart finns det ett samband mellan sund kost och god hälsa.

Goda trender som håller i sig

Ibland kan reklam och upplysningar leda till att något blir populärt. Om idrottare och andra stjärnor äter frukt så ligger det någonstans i bakhuvudet att det kan vara en bra ide’. Det blir en trend och i detta fallet en mycket god trend. För människorna är ju nu funtade så att de glömmer ibland att göra sådant som är bra för dem. Att äta frukt kommer lätt i skymundan, speciellt med alla de godsakerna som finns i butikerna nu för tiden. Sveriges Radio informerar i detta inslag om hur frukt kan bli trendigt godis.

Samtidigt har trenderna med fruktkorgar verkligen tagit fart och blivit en normal del av ett stort antal företags vardag. Många kopierar upplägget och ser till att ha en korg eller skål med frukt stående framme i hemmet också. Det är lätt att ta sig en frukt och när man ser den så blir det inte lika lätt att glömma bort att äta frukt. På detta sätt lär sig också barnen redan från en tidig ålder att införliva frukt i sin dagliga kost, det blir helt naturligt att ta sig en frukt till mellanmålet eller som efterrätt.

Frukt kan vara äpplen och bananer, men idag finns det så mycket mer än detta att välja på. En del har namn som man knappt kan uttala men är verkligen intressanta att pröva på. Helt klart ska man satsa på äpplen och bananer om det är detta som man tycker om. Men ibland kan lite olika frukter, kanske uppskurna till en vacker fruktsallad, göra det lättare att få i sig dagens portion. Mango, avokado, papaya, sharon frukt, passionsfrukt, ananas, carambola- listan blir bara längre för varje år som går. De har alla sin egen speciella smak och man kanske inte tycker om dem alla. Men det är alltid roligt att pröva på och se om något kanske är bättre än man trodde.

Att frukt skulle kunna vara trendigt godis är inte så långsökt som man kanske skulle kunna tro. Med alla de goda smaker och konsistenser som finns så är de ofta mycket godare än vanligt godis. Och framför allt så är det bra mycket sundare med frukt.