Allmänt

Gratis knivar med hjälp av en app

Så gott som alla använder knivar, och oftast på en daglig basis. Till och med små barn får tidigt lära sig hantera kniv när de äter. Först är den trubbig, men vartefter de växer blir den allt vassare. Många familjer är också aktiva i skog och mark, om inte annat på sin fritid. Då faller det sig helt naturligt att använda kniv för både små och stora. Även en del yrkesgrupper måste ha kniv för att kunna fullfölja sina uppgifter. Så knivar är helt klart en viktig del av vardagen. 

Knivar kan vara bra dyra, i alla fall om du vill ha något speciellt. Sushi knivar går i arv för de är så speciella, tillsammans med träning i hantverket. En del samlar på knivar, kanske från olika epoker eller världsdelar. Det finns en hel kultur runt knivar och många roliga tävlingar som du kan delta i. Så om det finns en app där du kan få gratis knivar så är det nog många som lyssnar. 

Hitta bra knivar

Nu är det ju inte bara att ta första bästa kniv och börja tälja något. Det finns knivar för alla uppgifter och ibland är det viktigt att välja den allra bästa. Samma kniv du har till ditt fiske kan inte gärna användas för att skära bröd med. I alla fall inte om du vill att det ska gå smidigt till väga. Det är klart att en morakniv eller liknande kan vara bra till mycket. Men andra knivar är mycket specifika i sitt användningsområde. Många knivar av kvalité att välja mellan. 

Knivar utsätts för mycket tryck, det ligger i deras natur. Du ska skära, hacka, tälja och allt annat som knivar används till. Så om den inte är av så god kvalitet är det lätt hänt att den går sönder ganska snabbt. Kniven bör även vara vass. Annars kan du skada dig, för det är lätt att slinta med en trubbig egg. För att inte glömma hur frustrerande och jobbigt det kan vara att göra något med en slö kniv. Lamnias hållbara knivar är det bästa valet. 

Samla på knivar

Det är vanligt att samla på knivar, lika gärna som du samlar på frimärken. Flera företag säljer reproduktioner av gamla modeller, ofta de som är kända för något speciellt. I USA är det vanligt med knivar och sablar från inbördeskriget. Det arrangeras till och med slag som grundar sig på historia, där folk klär upp sig och låtsaskrigar med dessa vapen. 

Andra föredrar att ha glasskåp för att visa upp sina knivar. De vill bara se på dem, för att de är vackra eller har något annat värde för dem. Många har ett dekorerat skaft, ibland gjort av ovanliga material. Naturligtvis kan du ha en rad med olika knivar som du vill använda också. Det är som sagt lättare att göra saker när du har den korrekta kniven. Läs artikeln i SvT om läkaren som hade en hel arsenal av knivar. 

Alla knivar är inte så dyra

En riktigt bra kniv kan kosta några kronor. Om du lagar mat på någorlunda hög nivå så behöver du ofta en lång rad med specifika knivar. Det finns också flera olika knivar för den som äter maten. Du kan inte ha samma kniv till kött som till ostron, i alla fall inte om du vill hålla på etiketten. Plus att dessa traditioner ofta kommer från ett verkligt behov, det är lättare för dig om du har den rätta kniven. 

Men alla knivar är inte dyra. Om du får ärva den så är kniven helt gratis. För just knivar är ju något som kan användas om och om igen. Därför har några kommit upp med en app där du kan ge bort de knivar du inte behöver själv. Tillsammans med flera andra saker som kan återvinnas på olika sätt. Aftonbladet berättar om hur du kan få gratis knivar. 

Hur du använder kniv

Barn får som sagt lära sig hur de ska hantera knivar steg för steg. Orsaken är naturligtvis att de kan skada sig. Även när de blir större och mer ansvarsfulla är det viktigt att vara försiktig för en olycka händer så lätt. Det gäller också de vuxna. Genom att vidta vissa åtgärder kan du skydda både dig själv och andra. Som att inte låta knivar ligga var som helst. Lägg in dem i slidan när du är färdig eller något annat ställe där ingen olycka kan hända av misstag.

Om kniven är vass kan du också undvika problem. Dels så skär den bättre och mer korrekt. Maten blir godare när den är skuren och inte söndersågad. Grenarna går av mycket snabbare om kniven är vass. Den där stora fisken kommer inte undan om du snabbt kan skära bete eller linor och komma igång med själva fiskandet. Med andra ord så slipper du onödiga stressmoment helt enkelt genom att vässa din kniv. 

Vad lagen säger om knivar

Knivar är praktiska och kan användas till så mycket. Men eftersom de är vassa och kan skada folk så är lagen ganska sträng. Du får inte bära kniv på allmän plats förutom i vissa situationer. Det inkluderar de som jobbar med knivar, som poliser och vissa hantverkare. Du kan också ha med dig de knivar som behövs för att ha en picknick, eller om du köper en kniv och vill promenera hem. Lagen är ju till för att göra det lättare för polisen att hindra brottslingar eller de som vill skada andra. 

Men även om du är oskyldig kan du råka illa ut om du råkar bli stoppad och har en kniv i väskan. Då måste du kunna förklara varför den ligger där. Så det bästa är att vara medveten om vad lagen säger och följa den. Även de som behöver kniv till jobbet får inte ha den på sig när de inte är i tjänst. Alla dessa lagar är inte förtryckande utan har kommit upp för att skydda vanliga medborgare. 

Vad du kan göra med knivar

De flesta tänker inte ens på hur mycket de använder knivar varje dag. Såvida du inte samlar på dem eller deltar i någon sport. Det finns tävlingar där du verkligen får visa inte bara hur bra din kniv är men också hur skicklig du är på att använda den. Vinkeln du använder kan göra stor skillnad och du måste veta när det krävs lite extra styrka. Något liknande sker på flera restauranger. Det är helt fantastiskt att se en duktig kock som hackar grönsaker eller skär fisk. Precisionen är så fin att det nästan ser datoriserat ut. 

Så det är inte alls konstigt att knivar är populära. Att folk lägger ner stora summor pengar på att få en speciell sort eller märke. Knivar har alltid varit viktiga för människan, även om det inte längre handlar om att överleva. Sedan finns det så många olika varianter, ännu fler om du räknar in sablar och svärd. Och nya modeller fortsätter att komma upp. Ibland är det handtaget som gör kniven speciell. De görs av unika material och ibland med fina dekorationer. Eller så är det formen på bladet som du är ute efter. Alla knivar har som sagt ett särskilt syfte, och du gör väl i att välja den rätta.