Design

Stora hörlurar

Vart man än vänder sig idag ser man folk med hörlurar på sig. Antingen det är med in ear eller on ear hörlurar vill de flesta ha möjlighet att lyssna på musik eller böcker. När man väljer vilken sorts hörlurar man vill ha finns det flera valmöjligheter. hörlurar

In ear betyder att hörlurarna sitter inne i örat, med en öronsnäcka. De flesta mobiltelefoner har ett in ear hörlureset som följer med när man köper telefonen. Många använder även in ear för att lyssna på en mp3 spelare eller iPod. En klar fördel med in ear hörlurar är att de isolerar bra. Man hör nästan ingenting av det som finns runt omkring en. Detta gör att de är ett utmärkt val när man åker buss eller är på andra ställen där det är mycket oväsen.

Eftersom in ear hörlurar sitter inne i örat är det viktigt att man satsar på god kvalitet. Balansen mellan bas och diskant ska fungera bra och själva snäckan bör vara bekväm. En bra hörlur kommer ofta med utbytbara delar så man kan prova sig fram till vilket som är bäst för en själv. Det är dock alltid viktigt att inte spela musik för högt, hur bra in ear hörlurar man än har.

De ska heller inte slippa ut något ljud, så man inte stör de som finns i närheten. Vissa in ear hörlurar läcker ljud och det kan vara ganska jobbigt för den som sitter bredvid. En del hörlurar är även vattentäta. Så om man svettas när man sportar och lyssnar på musik samtidigt är det bara att skölja av dem med vatten.

Andra föredrar de hörlurar som kallas on ear. Det är vanliga, traditionella hörlurar som man sätter utanpå öronen. Men även här finns det en mängd olika varianter. Vissa on ear hörlurar kommer utan sladd. Med hjälp av radiovågor överförs ljudet från musikanläggningen, TVn eller vad man än vill lyssna på. Många föredrar on ear hörlurar för att de är sköna att ha på sig. Man slipper ha något inne i örat, samtidigt som ljudet är mycket bra. Flera on ear hörlurar har en mycket bra bas och ett dynamiskt ljud som skapar en riktig atmosfär.

Vare sig man föredrar in ear eller on ear, är det viktigt att satsa på god kvalitet. Förlängt bruk av hörlurar kan skada öronen om man har för hög volym. Därför är det bäst att investera i ett par hörlurar som fungerar bra.