Allmänt

Hur man undviker arbetsskador

Det finns vissa farliga yrken dӓr man riskerar mycket varje dag. Men ӓven ett helt vanligt kontorsjobb kan leda till allvarliga skador, och framfӧr allt då fӧrslitningar. Ett sӓtt att skydda sig sjӓlv ӓr genom att ha rӓtt anpassade mӧbler.

Bland det bӓsta som finns idag ӓr ergonomiska kontorsmӧbler. De har utvecklats en hel de senaste åren och omfattar idag de flesta arbetsstӓllningar som finns. Alla som jobbar med datorer vet hur trӧtt man kan bli av att sitta dӓr hela dagen. Med en ordentlig stol eller ett skrivbord som kan justeras så blir arbetet så mycket lӓttare och mindre slitsamt.

Arbetstagare som trivs

Som arbetsgivare finns det en hel del man kan gӧra fӧr att de anstӓllda ska arbeta bӓttre. Bra arbetstider, frӓscha lokaler, samt ordentlig utrustning. Datorer och skrivare som fungerar som de ska, bra utrymmen fӧr fika och rast, samt ergonomiska mӧbler som minskar risken fӧr slitage och smӓrtor. I det långa loppet tjӓnar alla på det eftersom ӓven sjukskrivningarna kommer att minska nӓr man kan arbeta i en ordentlig stӓllning.

Nӓr en arbetsgivare satsar på de anstӓllda kommer hela atmosfӓren på kontoret att fӧrbӓttras. Men det samma gӓller om man jobbar med sina allra nӓrmaste, kanske i ett familjefӧretag. Vissa saker ӓr helt enkelt grundlӓggande fӧr att undvika skador eller skapa trivsel. Det kan tyckas som småsaker, men om en olycka ӓr framme så kommer man snabbt att inse vilken vis investering det var. Att den inte kostar så mycket gӧr inte det hela sӓmre.

Ergonomiska kontorsmӧbler

Bland det viktigaste som finns ӓr att ha en bra stol. Till att bӧrja med ska den vara justerbar. Alla har olika kroppsform och hӧjd så det sӓger sig sjӓlvt att en stol inte kan passa alla. Speciellt ryggstӧdet behӧver justeras och sӓttas precis i den position som personen behӧver. En del går ytterligare ett steg och anvӓnder sig av en ryggkudde eller ett svankstӧd.

Ett alternativ som blivit riktigt populӓr ӓr att inte ha något ryggstӧd alls. Istӓllet sitter man på en speciellt utformad liten pall eller arbetsstol som ger rӓtt position. En del har stӧd fӧr lӓndryggen medan andra frӓmjar en bӓttre hållning på annat sӓtt. Det de har gemensamt ӓr att de ӓr flexibla och lӓtta att flytta runt. Många sitter inte i exakt samma stӓllning hela tiden utan man handskas med papper eller telefoner på olika stӓllen på skrivbordet eller i rummet. På www.belttonshop.se kan du kӧpa ergonomiska kontorsstolar till hela fӧretaget.

Det kan vara svårt i bӧrjan att vӓnja sig vid en ny typ av stol. Om man i flera år har suttit och jobbat med en vanlig kontorsstol 114-4-gammal-kontorsstolsom har ett ryggstӧd och kanske också armstӧd, så kan det kӓnnas konstigt att anvӓnda en som inte ens har ett stӧd fӧr ryggen. Men ganska snabbt kommer man att mӓrka hur skӧnt det ӓr. Ryggen blir inte lika trӧtt, och flera av de smӓrtor som infann sig vid arbetsdagens slut kommer inte alls. Vartefter som personen anvӓnder en liknande stol så kommer de olika musklerna i kroppen att trӓnas upp. På rӓtt sӓtt, utan att man blir utsliten eller får inflammationer.

En sund arbetsmiljӧ

De flesta har insett att arbetsmiljӧn spelar en stor roll fӧr produktivitet. Många lӓgger ner stora pengar på kick off, julbord och andra aktiviteter som gynnar de anstӓllda. Allt fungerar så mycket bӓttre nӓr det finns fӧrståelse och samarbete mellan de anstӓllda. Men en sund arbetsmiljӧ inkluderar också sjӓlva arbetsplatsen. Kontorslandskapen har utvecklats och fӧrbӓttras, likaså vilken form av belysning som anvӓnds på olika delar av arbetsplatsen. Ett annat viktigt steg ӓr just att skaffa ergonomiska kontorsmӧbler.

Genom att kombinera bra mӧbler med andra hjӓlpmedel så kommer personalen att kunna arbeta så mycket bӓttre och effektivare. Det rekommenderas fortfarande att man stӓller sig upp och går runt då och då, men den tid man sitter och jobbar kommer inte att lӓgga stress på kroppen. Ett stӧd fӧr underarmen lӓngs tangentbordet, kanske en hållare fӧr monitorn på datorn, en ergonomisk stol- vips har man en perfekt arbetsplats som heter duga. Det gӓller att vӓrna om de anstӓllda, eller sig sjӓlv om man ӓr egenfӧretagare.