Design

Man kan göra mer än att baka på en plåt

För den som arbetar med silver finns det många olika sorter att välja mellan. Silverlera, silvertråd (rund, fyrkantig, halvrund, osv), samt silverplåt. Många kombinerar även de olika formerna och skapar vackra föremål. Man kan skapa nästan vad man vill med silver.

Silverplåt kommer i flera olika tjocklekar. Man kan få tunna plåtar som bara är 0.3 millimeter tjocka, men det finns också de som föredrar plåtar som är cirka en halv centimeter tjocka. Det beror på vad man vill tillverka och vilka verktyg man har till sitt förfogande. Eftersom man ofta bankar ut silverplåten får man tänka på detta när man väljer tjocklek.

Priset på silver varierar dagligen, det är som börsen. Förutom priset för själva vikten på silverplåten får man också ofta betala för arbetet att framställa den. Det är inte bara en klump smält silver man köper, utan man kan börja arbeta direkt med plåten.

När man arbetar med silverplåt skär man vanligtvis ut former med en guldsmedssåg, en sorts lövsåg. Man kan också klippa silverplåten. Det kan vara att föredra när man handskas med lite tunnare silverplåt, eftersom det kan vara svårt att såga. Annars brukar plåten bli något deformerad när man klipper och man måste korrigera det efteråt. Vare sig man sågar eller klipper brukar man behöva fila kanterna efteråt. Detta är ett steg i formgivningen. Man börjar med en grövre fil, för att sedan arbeta sig ner till en fin fil.

Det finns flera olika butiker för silverplåt, även på nätet. Man kan få den tillklippt i den bredd man vill ha. Detta underlättar sedan när man ska börja formgiva ett smycke eller vad det än är man vill tillverka. Ofta säljs silverplåt i remsor eller fyrkanter. En tunn, fem centimer fyrkant ligger på drygt hundra kronor i pris. Även silverplåt kommer i olika renhet och då varierar naturligtvis också priset.

När man arbetar med silverplåt behöver man ofta vissa verktyg. Det är en form av silversmide som ofta kräver att man sågar, filar och lödar. Detta innebär att man behöver investera lite mer innan man kan sätta igång än till exempel silvertråd. Många väljer att gå en kortare kurs för att lära sig grunderna i silversmide. Vanligtvis ingår verktyg och annat man behöver, man betalar bara extra för själva silvret. Då kan man se om silverplåt är något man verkligen vill arbeta med och då också skaffa sig all den utrustning som man behöver.