Allmänt

När gamla byggnader behöver en ansiktslyftning

Få saker är så vackra som gamla byggnader. Du kan riktigt känna historiens vingslag när du ser på dem. Tänker på alla människor som bott där eller jobbat inne i huset. Men det är lika sant att en ful fasad kan förstöra hela intrycket. Om det faller ner puts eller byggnaden är smutsig så ger det dig en tråkig känsla. En byggnad är för viktig för att du ska låta den förfalla. Då är det dags för en ordentlig ansiktslyftning.

Vare sig huset är gammalt eller nytt så är det viktigt att hålla efter fasaden. Inte bara för att det ska vara snyggt, även om det är nog så viktigt. Men också för att skydda hela huset, och de som befinner sig där inne. En väl underhållen fasad är som ett skal mot vädrets makter. Det ger dig ett sunt hus där alla mår bra. Om fasaden får sprickor eller inte håller riktigt tätt så kommer fukten ganska snart att sprida sig. Det är inte alls bra, av flera olika orsaker. 

En ren och inbjudande fasad

Det första steget är alltså att kontrollera med jämna mellanrum att fasaden håller. Du kan gärna anlita någon som gör det, och som kan åtgärda eventuella problem. Ofta räcker det dock med att putsa eller tvätta fasaden. Ge den ett nytt liv som håller ett tag. De putsar din fasad i Stockholm på ett professionellt sätt. En fasad kan hålla väl över 10 år om du gör ett gott jobb. Och om den tvättas av någon gång ibland med rätt utrustning så förlänger du tiden ordentligt. 

I vissa delar av landet så fräter vädret lite extra på byggnaderna. Västkusten är ett gott exempel där de salta vindarna inte är gynnsamma mot fasaden. Men om du kontrollerar huset ett par gånger om året kommer du snabbt att se om något behöver åtgärdas. Genom att ta bort alger och smuts kan jobbet hålla längre. Det lönar sig också att se över stuprören så att vattnet leds bort från huset och inte kommer i kontakt med byggnaden mer än nödvändigt. Ta gärna kontakt om du har några frågor. 

Alla behöver pysslas om

Det är helt klart ett stort jobb att putsa eller renovera en fasad. Att ha hus över huvud taget innebär ganska mycket eftertanke och möda. Du behöver dock inte göra allting själv. Egentligen så kan du anlita någon för det mesta som har att göra med byggnader. Med hjälp från specialisterna så går det snabbt och effektivt, och du slipper tänka på allt som måste göras. 

Men en del tycker om att pyssla med huset. De trivs med att fixa lite här och där, samt kanske ta på sig större projekt. Om du inte är riktigt duktig och har rätt utrustning så är det ändå vissa moment som du gör väl i att outsourca som det kallas idag. Ibland kan en kombination av gör-det-själv och anlita ett proffs vara rätta valet. 

En del av de firmor som jobbar med fasader tar sig också an lite större projekt. De sysslar inte bara med villor eller tvåfamiljshus, utan biter gärna tänderna i något lite större. Snygg fasadrenovering lyfter sjukhuset till nya höjder. Dessa renoveringar kan ta flera år innan de är klarat. Det är inte alltid så roligt för de som vistas inne i byggnaden, men när det väl är färdigt så är alla imponerade. 

Se efter investeringarna

Nu är det alltså inte bara för att huset ska vara snyggt som du måste hålla efter fasaden, taket, fönstren och allt annat. Det är klart att ett vackert hus är inbjudande och det säger också något om ägaren. Men framför allt så är allt det här underhållet ett sätt att ta hand om dina investeringar. Det spelar ingen roll om du har råd att köpa ett enormt slott eller bara en liten låg villa. Ingen vill slösa med sina resurser och då gäller det att ta hand om byggnaden. 

Andra byggnader är mer allmänna eller hör inte till en enda privatperson. Kommunala byggnader och kyrkor till exempel. Här tas pengarna inte från någon enskild individs ficka, men det betyder inte att du kan göra vad du vill. Varje krona måste redovisas och det är inte alltid som budgeten är så väldigt stor. Det gör det årliga underhållet ännu viktigare så att du slipper stora skador. GöteborgsPosten skriver om gamla byggnader som behöver ny fasad. 

Livet inne i huset

Ett sunt hus bidrar till god hälsa, förutom att det håller längre. Idag är det många som lider av allergier och astma, och det har visat sig att ibland är det innemiljön som är boven. Om dina barn ofta är sjuka med luftrörsproblem eller har fått astma kan det vara bra att kontrollera huset lite noggrannare. För om det uppstått mögel någonstans måste du ta itu med det med en gång. Det går att sanera men måste göras på rätt sätt.

För att undvika en liknande situation ska du ta hand om sprickor i fasaden med en gång. Det räcker med ett ganska litet hål för att fukt eller vatten ska leta sig in. På vintern är det sedan vanligt att de spränger sönder material när det fryser på. Resultatet blir ännu mer fukt, som i sin tur kan ge upphov till det så farliga möglet. Det är alltså mycket viktigt med ett regelbundet underhåll. Du kan inte bara flytta in i ett hus och hoppas på det bästa. Ta dig tid att kontrollera byggnaden, eller anlita någon att ta hand om det för dig. 

En fasadrenovering som håller

Det är ofta bäst att använda samma färg eller puts som fasaden gjordes om sist. Förutom fukt så är det ofta sättningar i huset som förorsakar problem. Båda dessa situationer kan leda till sprickor, vilket är vad du verkligen vill undvika. Om du putsar fasaden med olika material eller blandningar så kan detta leda till nya sprickor när de utsätts för väder och vind. Detta gör det ganska svårt att laga en fasad, och även många experter drar sig för att ta hand om ett okänt hus. 

Då kan det vara lättare att renovera hela fasaden. Få det ordentligt gjort och sedan sova tryggare i flera år. Skriv gärna ner vad som används, det brukar du få med dig av firman som utför arbetet. Genom att göra om fasaden från grunden så är riskerna för sprickor och sprängskador mycket små. Du måste fortsätta se över huset minst en gång om året, men det brukar inte vara så mycket mer arbete att göra på ett tag. 

Snygg och sund fasad överallt

Som tur är finns det lagar som styr hur ditt hus ska se ut. Du kan inte låta det förfalla hur som helst, vilket stör grannarna och leder till hälsorisker. Så även de som inte bryr sig så mycket är tvungna att sköta sina egendomar. Men de allra flesta är intresserade av sitt hus, speciellt om de bor i det själva. För att du och din familj ska hålla er friska så är underhållet ett måste. Gamla byggnader kan behöva en ansiktslyftning ibland, men alla hus behöver tvättas och repareras. Genom att ta hand om ditt hus så skyddar du din familj och även dina investeringar. En riktig vinnarsituation.