Blogg

Om du blir av med passet

Passet är förmodligen en sådan sak som vi inte tänker så mycket på förrän det är dags för en resa då det verkligen behövs. Plötsligt infinner sig panikkänslorna för att du inte kan hitta passet. Det är som om att det har försvunnit spårlöst sedan du senast använde det. Frågan är hur du ska hitta det igen.

118-borttappat-körkortFörhoppningsvis har du full koll på var du har ditt pass men man kan faktiskt aldrig veta om det råkar komma bort. Då kan det vara lätt att hetsa upp sig över att man inte hittar det. Kanske kan det vara lugnande att få lite tips och råd i en sådan situation. Och så här gör du om du tappat bort ditt pass.

När du börjar leta kan du försöka dra dig till minnes när du senast använde passet. Vad hade du för väskor med dig eller kan du möjligtvis ha lämna det i bilen. Skulle du dessvärre inte ha hittat ditt pass när du har letat igenom samtliga resväskor och förvaringslådor hemma kan det mycket möjligt vara så att du har tappat det på vägen någonstans. Då behöver du kontakta polisen som spärrar ditt borttappade pass. Antingen kan du gå in till en polisstation eller ringa.

Befinner du dig till och med utanför Sverige behöver du ta kontakt med den svenska ambassaden eller konsulatet i det land du befinner dig. Har du inte tänkt på att leta upp ditt pass i tid innan resan kan du behöva skapa ett provisoriskt pass så att du inte missar flyget. Du fixar det snabbt och lätt på några få ställen i landet. Dock kostar det runt en tusenlapp.

Håll koll på passet

Är du lite av en slarver och vill få bättre koll på dina saker så som ditt pass till exempel finns det skäl att tacka tekniken i dag. Det finns nämligen någonting som kallas för Droples som innebär att du laddar ner en smart app till din mobiltelefon som du använder tillsammans med en ”tag”. Du har denna ”tag” tillsammans med prylen du vill ha koll på och använder mobilen för att hitta den eller det om du blir av med saken. Köp den på droples.com om du är nyfiken och vill testa.

Är du en av alla de människor som använder ditt pass som en ID-handling i vardagen ska du nog tänka om eftersom du riskerar att tappa bort det lättare på det viset. Då är det smidigare om du ansöker om ett så kallat ID-kort och därefter låta passet ligga hemma på en plats där du vet att du alltid hittar det när du behöver det.

Om ID-kort

Om du vill ansöka om ett ID-kort kan du göra det hos Skatteverket och du kan använda det som legitimation och för att visa hur gammal du är. Precis som om du hade haft ett körkort för att legitimera dig. Dock kan du enbart använda det som ID inom Sveriges gränser.

Det finns vissa krav för att du ska kunna ansöka. Bland annat måste du vara folkbokförd i Sverige och dessutom ha fyllt 13 år. Är du under 18 år måste du ha din vårdnadshavares godkännande först. Du kan läsa mer om ID-kort på Skatteverkets hemsida .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *