Allmänt

Så får unga hjälp att starta eget företag

Att driva ett företag är en dröm för många människor. Det innebär trots allt ett antal fördelar som man helt enkelt inte kan få som anställd på ett företag. För att genomföra drömmen krävs det dock att man har ett stort engagemang för den produkt eller tjänst man vill sälja i företaget.

Har man någon gång startat ett företag så vet man att det kräver mycket arbete att få det att gå runt. De första åren är krävande på många sätt och ofta arbetar man långa timmar utan att egentligen få särskilt mycket ut av sin tid i det korta loppet.

Det finns dock ett par sätt att starta företag som på flera sätt är smidigare än andra och allt du behöver veta finns på franchisetorget.se där du kan läsa mycket om ett spännande sätt att driva en egen verksamhet. För den som vill så får unga hjälp att starta eget företag men självklart är fördelarna med franchise många oavsett om du är ung eller gammal.

Fördelar med franchise

  • Du får ett redan existerande märke som du därmed vet fungerar. Det är ju så att du inte behöver bygga upp medvetande om märket från start om det redan är ett som många människor känner till.
  • Du får hjälp med material för att marknadsföra ditt företag samt eventuella saker som måste finnas i din butik, restaurang eller verksamhet.
 • Du får det stöd du behöver om du har frågor om något och ett nätverk med andra franchisetagare som kan komma med smarta tankar kring olika utmaningar du möter.

Du kan klicka här för inspiration och idéer för att starta eget företag och leva din dröm. Det finns mycket att välja bland och det kan därför vara bra att sammanfatta ett par saker för att göra rätt val. För att hjälpa dig på vägen finns ett par tips du kan tänka på inför ditt val av franchise.

Tips när du ska välja franchise

  • Börja med att kolla upp hur mycket du har råd att spendera på ditt franchiseföretag. Olika licenser kostar olika mycket pengar så det kan vara smart att veta hur mycket man har möjlighet att röra sig med. Du kan lätt få reda på hur mycket olika licenser kostar på nätet. Ska du låna till avgiften är det nödvändigt att kolla av med banken om vad du kan låna. Sätt upp ett möte med dem så snart du kan men kom ihåg att du måste ha en affärsplan med dig i sådant fall. Be om hjälp med att göra upp en budget om du behöver det. Banken kan hjälpa till om du inte har någon annan som kan området i din närhet.
  • Våga fråga! Kolla med andra franchisetagare som har ett märke du är intresserad av. Genom att lägga lite tid på att göra efterforskningar så kan du få en massa bra tips som du annars skulle ha missat. Se bara till att du frågar många människor eller ett fåtal som du verkligen har förtroende för. Du vill kunna lita på de tips du får till etthundra procent.
  • Det är ett faktum att det är vanligt att unga får mycket uppmärksamhet när det kommer till framtida karriärvägar och så får unga hjälp att starta eget företag mycket enklare än lite äldre som vill byta jobb. Ställ frågor så kommer du också att få det stöd du behöver inför ditt val. De franchisegivare som är glada att få sälja sin bransch kommer också vara glada att få hjälpa dig med de många undringar du har. Får du tydliga svar på det du undrar över kan du känna dig trygg med det val du vill göra. Otydliga svar kan betyda att de har något att dölja och då bör du fundera en extra gång innan du bestämmer dig för att ändå fortsätta med det franchiseföretaget.
  • Läs på nätet. Online finns en massa bra information om det mesta och franchiseföretag är inget undantag. Läs på om vad tidigare klienter tyckt om sin upplevelse och se om det är något för dig eller inte. Se bara till att du läser på flera ställen så att du får en överskådlig bild av vad företaget egentligen erbjuder sina franchisetagare. Du vill ju inte basera ditt beslut på något som bara en person har sagt. Det måste vara en helhetsbild för att det ska bli rättvist för alla inblandade.
 • Läs igenom villkoren för din investering. När du ger dig in i franchisevärlden gäller det att ha koll på vilka rättigheter och skyldigheter du har gentemot din franchisegivare. Du måste vara förberedd i alla lägen för att försäkra dig om att du får allt du kan och att du följer alla regler. Be gärna någon att läsa igenom kontraktet med dig så att du får två par ögon på texten. Det är nämligen mindre risk att du missar något viktigt om du gör så. Även här gäller att du ställer frågor om något verkar oklart. Det är aldrig för sent att ångra sig så länge du inte skrivit på kontraktet än.

Medias rapportering om franchise och eget företag

413-2

Det behövs alltid fler företagare i samhället så därför skriver media ofta om ämnet. Dagens Industri rapporterar här om hur man ska tänka för att våga starta eget och detta är helt klart artikeln för dig som är nyfiken på möjligheterna men kanske ändå tvekat inför att våga ta steget på riktigt.

Tillhör du dem som tycker att fler unga borde våga starta eget? Unga får hjälp att starta eget företag på sommarlovet. Läs mer på den här sidan i Vetlanda-Posten och låt dig inspireras till egna stordåd inför din framtid som företagare.

Västgöta Bladet skriver här om ett gyllene tillfälle för entreprenörer som vill starta eget företag och detta är definitivt bra läsning för dig som vill känna att du gör rätt val som vågar satsa på din dröm.

Läs på och gör ett gott val av franchise

413-3

Vare sig det gäller det faktum att så får unga hjälp att starta eget företag eller något helt annat är det av högsta vikta att du fattar beslut baserat på verkligheten. Du måste ta ansvar för att läsa på om allt som har med franchiseföretaget att göra innan du bestämmer dig för om det är rätt för dig eller inte. Gör du det så kommer du med stor sannolikhet att göra ett bra val och därmed också bli lycklig i din nya roll på företaget du väljer. Det är spännande och möjligheterna är oändliga så länge du vågar ta steget på riktigt. Det är ditt liv det handlar om.