Allmänt

Solceller – Nytt tänkande

solAllt fler installerar solceller till sin bostadsrättsförening. Man alstrar miljövänlig el samtidigt som man sparar pengar i längden. Det är sant att det kan vara ganska dyrt att installera solceller bostadsrättsförening. Men när man väl har dem kostar de inte så mycket att driva. Faktum är att solceller till en bostadsrättsförening har så gott som ingen driftskostnad.

Det är samma sak med solceller till lantbruk. Det är inte alla som är helt självförsörjande med el utan är också nätanslutna. Då använder man sig av solceller lantbruk så mycket som möjligt. När man producerar för mycket el, på soliga dagar, går denna in i systemet och man kan sälja den. De dagar man har mindre sol, eller på nätterna, använder man sig av elen från nätet. I en liknande situation brukar den svagaste länken för solceller lantbruk vara växelriktaren. Den håller i regel cirka 10 år, sedan bör man byta ut den.

Även med solceller fastighetsförvaltare kan man räkna med lång hållbarhet för anläggningen. Batteriet brukar bli föråldrat efter cirka 10 år, men i övrigt så är det här starka anläggningar. Man får ofta 25 års garanti från tillverkarna, vilket är en indikation på att detta är en långsiktig investering.

En del har oroat sig för att man inte har tillräckligt med solljus i Sverige för att kunna utnyttja solceller bostadsrättsförening. Men faktum är att solen lyser mer än man tror. Man beräknar att Visby får lika mycket solenergi som Paris. Det viktiga är att installera solceller på rätt sätt, så man verkligen kan utnyttja den energi som finns.

Tidigare var solceller för fastighetsförvaltare stora fula plattor som faktiskt störde utseendet på byggnaden. Idag kan man välja mellan många olika solceller fastighetsförvaltare. De behöver inte vara på taket, även om det ofta är ett bra ställe för att nås av solen. Man installerar dem gärna på en södersida. I övrigt kan man integrera dem med sina fönster, balkonger eller även fasaden. Det märks nästan inte att man har solceller fastighetsförvaltare, samtidigt som de konstant alstrar el. Även om det syns att man har byggt lite annorlunda från det traditionella så behöver inte det vara något problem. Vissa dekorerar fasaden med solceller fastighetsförvaltare i olika storlekar.

När man planerar att installera solceller lantbruk ska man tänka på att kostnaden kommer att vara minimal i längden. Dels kan man söka om statliga stöd för installation och vissa omkostnader. Men även under avskrivningstiden så gynnas solceller framför vanlig energi, och  när man väl betalt av anläggningen så är elen så gott som gratis.