Hem

Spara vatten

vattenDagens förbrukning av vattenkostnader är som vanligt ett vanligt fenomen när vi som bor i lägenheter inte tänker på direkt hur mycket som vi spenderar, till skillnad från dem som bor i hus och villa. Det har att göra med att en person som bor i en lägenhet har badkar och kanske därför badar varje dag och på det sättet kan koppla av hemma utan att tänka. En husägare med badkar kommer inte att bada varje dag, utan är mer noggrann hur länge man duschar etc. men inte så klart inte till överdrift. Samma sak är det också för bostadsägare där vattenförbrukningen ingår i hyran, men är det egentligen så smart då vattenmätare som sitter i huset läser av förbrukningen men det kan vara någon som förbrukar mycket mer än andra.

Det är mycket bättre att rusta upp och sätta in vattenmätare i varje bostad och ta bort kostanden som har uppskattas på hyran och därmed låta varje hyresgäst betala sin egen vattenförbrukning. Genom en vattenmätare så ser vi förbrukningen och fast kanske alla sover så kanske vattenmätare fortfarande snurrar lite. Det beror på att någonstans i huset så står det också kranar och läcker vilket bidrar med att vattnet aldrig slutar att förbrukas i fastigheten. Ett exempel är ett hus med 100 hyresgäster där bara 1 kran i varje hem står och droppar, det blir en massa kostnader under ett år.

Genom att sätta in separata vattenmätare i varje lägenhet så kommer även hyresgästerna bli mer noggrann med att få sina droppande kranar, rinnande toaletter etc. åtgärdade eftersom det blir dem som får betala denna kostnad. I steg nummer två för att spara vatten som kommer att synas på en vattenmätare, är att sätta in duschhandtag och perlator i handfat och i kök som blandar luft med vatten, och ger en känsla av ett bra jämt tryck fast det är mer luft i vattnet. Det fungerar ungefär som en högtryckstvätt som har samma grundprincip.

Äldre toaletter har oftast också stora cisterner vilket fylls upp med mycket vatten, och är det dags att serva lägenheterna så skall man sätta in vattenbesparande toaletter också. På detta sätt så kommer ett resultat att synas på er vattenmätare ganska mycket och det blir att i långa loppet, så kommer alla de kostander som man har lagt ut i förbättringar för vattenbesparande åtgärder att synas på vattenmätare och på räkningen. På så sätt så kommer pengarna tillbaka, en bra investering helt enkelt! I nästa del kommer vi att titta närmare på T230, en välkänd värme- och kylmätare. Håll ut till dess!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *