Allmänt

Tidrapportering ett populärt ämne även inom underhållning

De flesta kopplar inte samman tidrapportering med underhållning. Istället är det ett ämne som många kör fast sig på. Något som känns nödvändigt men inte direkt positivt. Men om du har de rätta redskapen kommer du helt säkert att ändra åsikt. För det är inte tidrapporteringen i sig själv som vanligtvis är jobbig, utan hur du går till väga. Därför kan det vara bra att se lite närmare på vilka lösningar som finns tillgängliga. Samt hur de kan underlätta livet för dig och dina anställda. 

Många arbetsplatser har obligatorisk tidrapportering. Det ligger i verksamhetens natur, ett bra exempel är hemtjänst med alla sina medarbetare. Men även lagen säger att du måste ha kontroll över alla dina anställda, var de befinner sig vid varje given tidpunkt. Det är inte alla branscher som omfattas av dessa regler men bra många. För att göra det lättare för alla bör du därför satsa på effektiv tidrapportering. 

Hur du kan vara både effektiv och produktiv

Hemligheten är att du inte ska behöva hantera samma siffror eller uppgifter flera gånger. Om de förs in i systemet bara en gång så kan du spara mycket tid. Börja med schemaläggningen, som är en ganska stor bit för många verksamheter. Om du har all information om personalen inne i systemet så går det snabbare. Sedan lägger de in den tid de jobbat, som kopplas samman med schemat och all annan data. Vilket i sin tur kan gå vidare till ekonomiavdelningen för lönehantering. Du kan spara tid med Nordsys tidrapportering

Nu är det inte alla system som fungerar på det här sättet, men det visar på hur effektiv du kan vara. Mycket beror på vilka behov du har. För en del är det skönt att alla kan tidrapportera med ett digitalt ID-kort. Du sveper det bara så registreras du automatiskt. Andra föredrar att sköta det genom en app, där alla medarbetare kan knappa in direkt hur mycket de har jobbat. Därför kan det löna sig att undersöka vilka lösningar som finns tillgängliga och sedan välja en som fungerar för just din verksamhet. Lär dig mer om hur du kan förenkla vardagen med https://nordsys.se/boka-demo/

En väl organiserad arbetsplats

Det kan verka lite tråkigt men organisation är en viktig del av vardagen. Om du tar dig tid att skapa goda rutiner och ge alla de rätta verktygen så kan du inte bara förenkla livet men även bli mer produktiv. Tänk hur mycket tid som försvinner när administrativa saker tar allt för mycket tid. Det är värdefull tid som skulle kunna läggas på annat. Som att göra klart vissa uppgifter eller bli färdig snabbare. Arbetsorder och tidrapportering måste fungera

Arbetsorder är ett annat område där digitaliseringen har gjort stora framsteg. Du kan nu koppla data direkt från fältet till systemet, så att ordern som går ut är absolut korrekt. Hela tiden så är det viktigt att inte använda mer tid än nödvändigt, utan att förlora detaljerna. Det är inte så lätt, speciellt när den mänskliga faktorn är närvarande. Därför kan det fungera bättre ju mer digitaliserat som det hela är. 

Både tidrapportering och arbetsorder är något som många jobbar med varje dag. Det är därför ganska naturligt att du ska satsa på bra system. Genom att uppdatera dina rutiner kan du kanske spara både tid och pengar. Ta gärna in feedback från dina anställda och se vad de tycker om saken. Eftersom det är de som jobbar med det så kan de ge bra råd och tankar. 

Vad har underhållning att göra med tidrapportering?

Det finns en anledning till att tidrapportering nämns i underhållningsbranschen. De tar upp allting som folk möter i sina liv, både det positiva och mindre roliga. Många har ett speciellt förhållande till denna form av rapportering, så det faller sig naturligt att skoja om det. Ibland kan det också vara en liten påminnelse om något internt skämt som bara de närvarande förstår. Det finns folk som sjunger om tidrapportering. Kanske inte direkt men genom att koppla vissa sånger till de som sysslar med detta. 

Egentligen är det bra att ta upp ämnet tidrapportering på ett komiskt sätt. Det tar udden ur det jobbiga med alla rapporter. På sina håll måste medarbetarna först komma till kontoret för att klocka in sig innan de kan börja med dagens uppgifter. Det tar värdefull tid och kan göra dagen ännu mer stressig. Andra företag är mycket noga med tiden. De drar från lönen om du kommer en kvart för sent, vilket inte alla håller med om. Tidrapportering är därför något som de flesta har ett förhållande till. Att använda det i underhållning är ett ganska bra sätt att få folk att slappna av. 

Det finns nog en sång för alla avdelningarna på ett företag. Om du spelar Kovacs Marathon för ekonomiavdelningen kan du säkert hitta en annan bra låt för försäljarna. Eller receptionen kanske, något om att visa ett leende. För det är bra att skoja med alla, att lätta stämningen och dras lite närmare. Kanske en tanke inför nästa kickoff?

Hur du klarar av tidrapporteringen

Det finns alltså ganska mycket som du kan göra för att inte bara klara av men verkligen utnyttja din tidrapportering. Vare sig du gör det för att det är bäst för ditt företag eller för att lagen påskriver det så har du vissa val. Till att börja med så lönar det sig verkligen att investera i ett riktigt bra system. Det behöver inte alls vara så dyrt, men vara väl anpassat för din verksamhet. Alla har olika sätt att jobba på, även om principerna är de samma. Därför har det utvecklats olika system för att du alltid ska kunna hitta något som är bra för din verksamhet. 

Många har funnit att en app fungerar bra. Speciellt när de anställda är utspridda på olika jobb och alla ska rapportera tillbaka till företaget. Flera yrkesgrupper jobbar utanför kontoret. Tänk bara på hantverkare, chaufförer eller hemtjänstarbetare. Arbetsdagen tillbringas allra mest ute hos klienterna eller på olika uppdrag. Genom att ha tidrapporteringen direkt på mobilen så sparar de mycket tid. Du kan direkt se vad de gjort och hur mycket du ska debitera kunden, till exempel. 

Men det finns också andra former av verksamhet där ett annat system fungerar bättre. Inom vissa branscher måste du till exempel ha en personalliggare, där alla som befinner sig på arbetsplatsen ska vara införda. Då kan ett annat sorts system vara en alternativ lösning. Digitaliserade tidrapporteringssystem finns för så gott som alla branscher och former av verksamhet. Med ett elektroniskt ID så slipper du skriva eller göra annat för hand. Du sparar tid och det är mer praktiskt för alla. 

Hantera din tid rätt

Tidrapportering är ett sätt att ha kontroll över ditt företag. Framför allt då dina anställda. Men det är också en metod för att kunna vara mer effektiv. Du måste hela tiden väga de olika aspekterna av en verksamhet mot varandra, och se vad som fungerar allra bäst. Tid är pengar och resurser är begränsade. Ingen har råd att slösa med vad de har. Det är inte en fråga om att ha mycket eller lite, utan att låta det du har jobba för dig. Ibland är det läge att ändra på rutinerna, och lägga upp ett nytt system.