Allmänt

Julstämning i olika delar av landet

Julen är en av få heliga traditioner som vi firar med glädje i Sverige. I regel räcker det med att sätta på en julsång för att komma i rätt sinnesstämning. Under december är i princip alla städer fyllda med färgglada dekorationer. Detta påminner oss om att börja skapa julstämning i våra egna hem.

Ett besök på en julmarknad kan ge dig inspiration till dina egna juldekorationer. Du kan exempelvis få inspiration till att byta färger på glittret eller dekorera med nya attiraljer. Det stora utbudet av attiraljer gör att du alltid kan hitta Bra produkter när du förbereder julpyntet.  

Julmarknader som du kan besöka

  • Liseberg i Göteborg är känt för sin julmarknad. Den börjar i november och hela nöjesfältet är fyllt med fina granar och häftiga dekorationer. Om du har barn kan du med fördel göra ett besök i tomteverkstan. Du kan även ta tillfället i akt för att införskaffa julklappar. Har du inte barn kan du istället bara strosa runt och njuta av den goda glöggen.
  • Gamla stan i Stockholm anordnar varje år en julmarknad på Stortorget. Här kan du äta knäck och dricka glögg samtidigt som du besöker de olika stånden. Stortorget som är känt för sina färgglada hus skapar automatiskt en fin julstämning.
  • Kosta i Kronoberg anordnar marknad med start i november varje år. Marknaden besöks årligen av ingen mindre än Ernst Kirchsteiger. Hans medverkan bör med andra ord vara tillräckligt för att rätt sinnesstämning ska infinna sig. Marknaden erbjuder ett fullspäckat schema utspritt över mer än 50 dagar.

Ett besök på en av dessa marknader bör kunna ge dig tillräckligt med inspiration. Utbudet av dekorationer till ditt eget hem är egentligen oändligt. Det kan därför vara svårt att bestämma sig för vad man vill ha. Alla tycker om en exklusiv inredning med exempelvis guldfärgade renar. Du kan emellertid också använda dig av en mer traditionell dekoration, som skulle kunna innehålla ljusstakar och små tomtenissar.

Juldekoration i olika städer

Enligt Expressens artikel beror julstämningen på var du bor. Deras undersökning visar hur mycket pengar som kommunerna i Skåne lägger på sina dekorationer. Malmö, Vellinge och Lund är de kommuner som innehar de tre första platserna. De lägger bland annat pengar på julgranar och belysningar i olika bostadsområden. Malmö är dock i särklass den kommun i Skåne som lägger mest pengar på julen. Under 2018 uppgick beloppet till en miljon kronor.

Det sjunkande priset för ledljus är en anledning till de utökade dekorationerna. Kommunerna berättar vidare att deras respektive befolkningar ställer sig positiva till att pengar läggs på juldekorationer.  

Skapa ditt eget julpynt

1664-7-julstamning-i-olika-delar-av-landet-3

Julstämning kan du skapa på en rad olika sätt. Många tycker om att göra sitt eget julpynt enligt Expressens artikel. Detta kräver givetvis att du har lite extra tid. Att vara lite kreativ behöver dock inte kosta särskilt mycket. Du kan bland annat använda dig av gamla saker som du har i hemmet.

  • Gamla glasburkar kan användas till en rad olika dekorativa syften. En variant är att måla toppen av en burk i en röd kulör. När du sedan lägger i ett värmeljus har den gamla burken förvandlats till en passande juldekoration.
  • Du kan också använda glasburken till att skapa en julgran i miniatyr. Ett lämpligt tillvägagångssätt är att klistra fast små grenar från granen i botten. På sidorna av burken kan du sedan klistra fast vitt glitter. Att klistra lite glitter på grenarna är också en bra idé.
  • Befintliga ljusstakar kan dekoreras med grenar. Att klistra fast grenar är dock ingen bra idé. Det är mer lämpligt att knyta fast grenarna runt ljusstaken. Du kan då med enkelhet ta bort grenarna när julen är över.
  • Florsocker får en vit fast färg när den sprids över något. Du kan exempelvis ta ett gäng äpplen och sprida ut florsocker över dessa. Du kan sedan lägga dessa i anslutning till ljusstakarna eller dina andra attiraljer. Den vita färgen gör att de i regel alltid passar in med julens färger.
  • Många av oss har papper eller tyg i hemmet som vi inte avser att använda till något särskilt. Pappret eller tyget kan istället skapa julstämning i våra hem. Du kan exempelvis skapa många olika motiv med lite avklippta tygbitar. Den enklaste varianten är att klippa ur små granar. Den som vill ha en utmaning kan istället prova att klippa ur en ren eller en älg.
  • Dessa olika mönster som du har klippt ut kan du sedan föra samman med lite tråd. 10 till 15 olika miniatyrer av en gran kan tillsammans dekorera stora delar av en vägg. Du kan med enkelhet fästa slutet av trådens ändar med lite tejp mot väggen.  

Julstämning i form av musik

Flera svenska artister håller julshower varje år i december. Det är ett utmärkt tillfälle för att lyssna på julmusik och känna att julen knackar på dörren. Inte allt för sällan kan du även kombinera kvällen med lite god julmat. Ett tips är även att kolla på din lokala kyrkas schema i december. De anordnar ofta temakvällar med fokus på julen. Du har alltså möjligheten till att lyssna på körmusik i en mysig miljö helt utan kostnad.

Att besöka kyrkan under de första veckorna i december kan också ge mersmak. Under julens högtidsdagar i slutet av december kan du i regel alltid delta på en rad olika mässor. I slutet av julaftonens kväll håller flera kyrkor midnattsmässor. Midnattsmässan fokuserar visserligen på religionen och Jesufödelse. Det är dock en mysig upplevelse att befinna sig i en ljus kyrka under en tid när man egentligen borde sova.