Allmänt

Därför är Norrköping en växande stad

Två av Sveriges största städer ligger i Östergötland. Både Linköping och Norrköping har runt 100 000 invånare. Det ger dem en känsla av småstad samtidigt som du har precis allt som du skulle kunna önska runt hörnet. Skolor, sjukhus, affärer, nöjen och annat trevligt. Sakta men säkert håller Norrköping på att växa till sig. Invånarantalet har ökat de senaste åren och alla prognoser pekar på att det kommer att fortsätta.

Inte så att staden kommer att bli rekordstor innan barnen hunnit sluta skolan. Istället är det en jämn men stadig tillväxt som ger en frisk fläkt till den lilla storstaden. Ny arbetskraft, familjer, entreprenörer- som vanligt är det en salig blandning som drar sig till Norrköping. Återigen så är det ingen som förväntar sig att stadens karaktär kommer att förändras avsevärt. Det handlar mer om en mognadsprocess med små framsteg och förbättringar.

Ett liv i Östergötland

Det är alltid roligt att se på reklam för vissa kommuner eller orter. De ser alltid till att framhäva det allra bästa i området och ge dig en anledning att flytta dit. Med Östergötland finns det en hel del att ta fram. Landskapet är stort och varierat med både vacker natur och fina städer. Att man flyttar till Linköping blir allt vanligare desto mer staden växer. Nu för tiden är det inte bara universitetet som lockar. När en stad växer till sig så skapas även fler jobbtillfällen och det är ju dessa som lägger grunden för att flytta någonstans. Om du tycker en viss ort lockar så är första steget att försöka få ett arbete där.

Nu är det inte bara de stora städerna som lockar i sköna Östergötland. Tack vare de bra vägarna och andra goda kommunikationen så kan du nu bo på mindre ställen och ändå ha nära till allt. På andra ställen kan ibland hyrorna vara lägre eller så har du familj som bor i närheten. Det finns så många olika anledningar till varför du vill bo på ett visst ställe. Lika som bär kan även hjälpa till med kontorsflytter till Motala och fler städer.

Vad har Norrköping att erbjuda?

Det är inte allt för svårt att hitta ett jobb i Norrköping. Men annars finns det faktiskt folk som pendlar upp till Stockholm på en regelbunden basis. Kanske inte den bästa lösningen men om du har Norrköping i ditt hjärta så kan det vara en kompromiss som fungerar. Annars ligger Norrköping centralt när det kommer till flygplatser. Dels har du den lokala flygplatsen med både charter och reguljära resor. Skavsta och Arlanda ligger en bit bort men med bra buss-och tågförbindelser.

Naturen runt omkring Norrköping är fantastisk. Skärgården, Kolmårdsskogarna och alla sjöar som du lätt hittar fram till. Men även inne i själva staden har man satsat på det gröna. Träden i Folkparken är skyddade, de har stått där i över 100 år. Trots att många människor dras till parken under de varma sommarmånaderna så finns det gott om plats.

Något annat som du märker i staden är att den är ren. Detta är bland annat resultatet av ett initiativ som har varit populärt under några års tid. En kampanj där helt vanligt folk deltar i att städa runt omkring sig. Framför allt är det en aktivitet som många förskolor satsar på. Genom att barnen redan från en ung ålder lär sig respektera sin stad så läggs grunden för en allt bättre miljö. NT Rapporterar här att  Norrköping tar större ansvar för sin renlighet genom sitt initiativ “Vi håller rent”.

Utvecklingen går framåt i hela landet

Helt klart är det inte bara Norrköping som växer till sig. Runt om i regionen så startas det nya verksamheter, folk köper och säljer som bara den. Ofta så blir det lite extra fart i ett område när någon skaffar nytt. Deras tanke är ju att bli kvar, att kunna erbjuda sina kunder det där lilla extra. Fastighetsvärlden rapporterar här om att att Agora sålt gallerian i Motala.

Något som bidrar till att folk flyttar till en viss plats är alltså arbetsmöjligheterna. Men nu när världen krympt på grund av internet och politiska överenskommelser så är situationen något annorlunda. Bland annat jobbar allt fler hemifrån. Antingen hela tiden eller vissa dagar i veckan. Detta ger dem en större chans att bo där de vill.

Vissa ser det som en möjlighet att flytta till varmare länder. Allt fler svenskar bor nu större delen av året i Thailand och Filippinerna. Det enda de behöver för att kunna jobba är en internetuppkoppling som idag är tillgänglig till och med i små byar. Men det är inte alla som längtar utomlands. Många som vuxit upp på en viss plats vill gärna komma tillbaka dit när de själva får barn. Det kan vara kul att jobba i Stockholm eller andra ställen medan du är ung och fri. Men när det handlar om att ge dina barn allt det du själv upplevde så brukar hemorten locka.

Vart ska flyttlasset gå?

Det finns alltså flera faktorer som spelar en roll i valet av hemort. Om du trivs riktigt bra i en stad kanske det är värt att pendla. Som flera av de som bor i Norrköping men jobbar i Stockholm. Eller så kan du hitta jobb på plats, eventuellt genom internet. Att Norrköping fortsätter att växa till sig är ett faktum. Det är inte alls så fel att vilja vara en del av utvecklingen och slå rot just här.