Nyheter

Frilansa utan eget företag

Om du är intresserad av att börja frilansa och jobba på egen hand har du säkert funderat och klurat på det här med vilken typ av företag du ska starta. Och det kan vara nog så svårt att bestämma beroende på vilket område du frilansar inom.

176-frilans-utan-företagMen under de senaste åren har det dykt upp en ny möjlighet om du vill arbeta som frilansare. För det har nämligen etablerats någonting som kallas för egenanställningsföretag och då blir det lätt att fakturera som frilansare, läs hur det fungerar här.

Då behöver du alltså inte starta något företag själv. Istället registrerar du dig och får möjlighet att skicka dina fakturor snabbt, enkelt och smidigt. Företaget tar hand om den ekonomiska biten så som att skatter och avgifter betalas och därefter får du in dina pengar på ditt konto.

På det här sättet kan du jobba och slippa lägga ner tid och möda på bokföring och ekonomi om du tycker det är tråkigt eller om du helt enkelt känner dig osäker på det. Det är också ett ypperligt sätt om du ska försöka starta något eget längre fram men vill börja med att bygga upp en kundkrets först och börja lite smått istället för att slänga dig ut i företagsvärlden.

Flera företag

Det finns flera företag som erbjuder fakturering utan eget företag, ett av dem är Cool Company.  Men det är som vanligt alltid bra att ta reda på vilka olika egenanställningsföretag som finns på marknaden så att du kan besöka hemsidorna och läsa mer om hur det fungerar hos olika företag. Så småningom hittar du förhoppningsvis ett alternativ som passar just dig och dina behov. Du ska ju välja någonting som du känner dig trygg och nöjd med.

Det som kan vara bra att veta angående egenanställningsföretag är att de tar ut en viss procent i avgift för att de sköter din ekonomi. Dock kan det vara värt det med tanke på att du slipper lägga tiden på pappersarbete själv och du behöver inte anlita någon revisor.

Minskar arbetslösheten

Även om egenanställning blir allt mer populärt så är det fortfarande få som vet om att man kan arbeta på det här viset. Bland annat Västerbottens-Kuriren skriver om egenanställning som en viktig pusselbit i att minska arbetslösheten. I och med detta måste allt fler börja få vetskap om den här möjligheten. Till exempel genom att arbetssökande som kommer till Arbetsförmedlingen får höra om att de kan börja arbeta som egenanställda.

Genom att vara frilansande och egenanställd kan du arbeta under trygga former och utveckla ditt entreprenörskap. Sedan är det inte helt ovanligt att egenanställda startar ett eget företag efter ett tag då de har fått snurr på det. Men innan dess är det här en utmärkt inkörsport som förhoppningsvis ska sysselsätta allt fler svenska som inte kommit in på arbetsmarknaden efter att de är klara med sina tidigare studier.