Allmänt

Hundar måste känna sig trygga

Det finns många bra anledningar till att skaffa hund. Du kanske vill känna dig tryggare i hemmet, och då kan en vakthund vara bra att ha. Andra tränar sina hundar för att kunna jaga med dem. Men de allra flesta vill bara ha sällskap. Ett djur, och då speciellt hundar. ger dig stor glädje i vardagen. Samtidigt som du kan njuta av mannens bästa vän så innebär det även ett stort ansvar. 

Hundar behöver inte så mycket för att må bra. Framför allt vill de ha uppmärksamhet. De trivs när du tränar dem, till exempel. När de får lära sig hur de kan göra husse eller matte glad. Naturligtvis är deras kost och hur de behandlas allra viktigast. Idag finns det flera bra lösningar och alternativ som gör dina hundar trygga. 

Människans bästa vän

Det är sant att hundar gärna blir en trogen livskamrat. De håller sig till sina ägare och skyddar det de anser vara en del av flocken. Detta kan inkludera barnen eller bilen. Många har sina hundar runt fötterna hela dagen. Du ser på TV med dem, går ut och promenerar eller jobbar i trädgården tillsammans. För att hunden ska må bra så behöver de en del saker. Skydd mot väder och vind, och en riktigt bra plats där de kan vila. En välsorterad nätbutik med allt för hunden

För hundar är vanepersoner. De uppskattar en plats där de kan bädda ner sig. Den behöver inte vara så lyxig, men deras sovplats ska vara anpassad till både storlek och behov. Och den är privat, vilket du snabbt märker när någon annan försöker ta deras plats. Bara vissa personer, två- eller fyrbenta, har tillåtelse att röra deras bädd. Tryggt boende för hund där de verkligen trivs. 

Även om det inte måste vara fina bäddar eller kojor så är materialet viktigt. Gamla textilier kan vara bra för hunden, men det får inte vara något som de kan göra sig illa på. Ofta är det bäst att köpa sådant som är tänkt för hundar, så att du inte riskerar något. De har rätt att ligga bra, och förtjänar något som de kan trivas och känna sig trygga i. 

Livet med hund

Du kan göra mycket med din hund. Bland annat så används de ofta för terapi. Människor mår bra av att kela och prata med en hund. Vissa gör frivilligt arbete på ålderdomshemmen De gamla blomstrar upp i kontakten med djuren. Speciellt de som haft hund tidigare, men nu inte har lov att ha husdjur. Men även de som kanske aldrig riktigt varit involverade med djur. Alla mår bra av att få klappa på en hund. 

Att gå med hunden ute i skog och mark kan vara roligt. De nosar alltid upp sådant som du kanske hade missat annars. Ibland är det bäst att ha dem kopplade, för de kan bli riktigt ivriga och sticka iväg efter någon liten hare eller annat. Även hundar som inte är tränade för jakt har en instinkt som verkligen är rolig att se. Det är inte alla som vill jaga med hund

Ta ansvar för din hund

Ett husdjur kan lära barnen att vara ansvarsfulla. Det är klart att du inte kan lämna vården av en hund helt och hållet till mindre barn. Men när de får vara med och sköta om hunden så lär de sig mycket. De kan mata och fylla på vatten. Gå på promenader och delta i dressyrträningen. I gengäld så ger hundar mycket kärlek. De kan bli så fästa vid någon att de verkar gråta när personen reser bort. Och ve till den som försöker angripa familjen, även om det bara är i hundens inbillning. 

Men hundar kan också vara känsliga. De är inte så glada med förändringar. En flytt kan vara traumatisk för dem, och det gäller att tänka på det. Under de första dagarna eller veckorna kan de behöva lite extra omtanke. Ofta så tycker de inte heller om smällar och höga ljud. Nyårsafton är en pina, kom ihåg det. Väl isolerad hundkoja skyddar ängsliga hundar. Här slipper de höra smällarna som ju är så farliga. I alla fall för dem. 

På många sätt och vis är hundar lika barnen i familjen. Därför att du har ett stort ansvar för dem. De klarar sig inte själva, även om de är duktiga på det mesta. Det är upp till dig att skydda dem, att se till att de har bra mat och att de får den omvårdnad som de behöver. En hund kan ofta säga till när de vill ha något. Du vet när de behöver komma ut och kissa eller när de vill kommunicera något annat. Så lyssna på din hund, och ge dem den uppmärksamhet som de förtjänar. 

En trygg hund är lycklig

Det är inte bara hundarna som behöver känna sig trygga. Alla har ett behov av att höra hemma och må bra. Skillnaden som redan nämnts är att det är ditt ansvar att ge hunden ett gott hem. De är bland de allra mest lojala djur som finns, och håller fast vid sina ägare i ur och skur. Du kan ha så mycket roligt med dem, och de kommer att ge dig all den kärlek som de har. Vilket inte är så lite. Hundar har räddat sin flock, stora och små, från både eld och vatten. De kan uppge all sin styrka för att ta hand om dem som de älskar. 

Om du tycker det låter dramatiskt så är det bara att surfa runt lite på nätet. Du kommer att hitta många berättelser och erfarenheter som visar att hundar är oerhört lojala. Ibland så har ägaren inte ens varit medveten om faror, men hunden har räddat deras liv eller hem. För de har både öron och ögon som fungerar bättre än människans. För att inte glömma deras fantastiska luktsinne. 

Skapa en trygg värld för din hund

Hundar behöver någonstans att sova, mat och dryck, samt sällskap. De trivs som allra bäst när de kan vara del av en flock, en familj eller person som de anser är deras egna. Om hunden är ute mycket kan det vara bra med en hundkoja där de kan gå in och få skydd. Både sol och regn kan vara jobbiga för en hund. De har behov av att känna sig trygga, och skyddade från både vädret och andra faror. 

Även en vakthund vill ha sin egen plats som de kan försvara. Oavsett var din hund bor, ute eller inne, så måste du skapa en säker och bekväm plats för dem. Ta väl hand om din hund, de är värda all den uppmärksamhet de får.