Allmänt

Mögel farligt för både folk och konst

Det är ingen som vill få mögel i sitt hem. Familjen blir sjuk och huset förstört. Du läser skräckhistorier om astma och andra sjukdomar som är direkt relaterade till fukt och mögel. Men det är något som du kan förebygga. Genom att vidta vissa åtgärder kan du skydda både huset, familjen och även andra saker från att bli förorenade. Ibland kan det krävas stora insatser, men ofta så handlar det om små men viktiga detaljer. 

Första steget kan vara att se över fasaden och taket. Fukt kan ta sig in i sprickor, och de behöver inte vara så stora för att problemet ska eskalera. Det ligger alltså i ditt eget intresse att inspektera byggnaden minst en gång om året. Göra tester och se till att det håller tätt. Det här är naturligtvis ingenting du själv måste ta hand om. Med en bra och pålitlig firma kan du få ett expertutlåtande på nolltid. Något liknande bör göras inomhus.

Kontrollera din innemiljö

Det är viktigt att luften cirkulerar inne i byggnaden. Oavsett om det är ett privat hem, skola eller kontorsbyggnad så är innemiljön nyckeln till hälsa. För även om du inte ser dem så kan luften bära med sig bakterier och sporer. Bland annat då mögelsporerna. I flera byggnader är ventilationen inte riktigt vad den borde vara. Du kan lukta rök från grannarnas lägenhet eller så känns det tungt och svårt att andas. 

Om luften inte cirkulerar så kan fukt lätt samlas på fel ställen. Inte bara när du lagar mat och duschar, men framför allt på kallvindar och i källaren. Dessa utrymmen är kända för att dra till sig fukt, och det är ofta här som möglet börjar. Men det behöver inte vara så. Du kan få hjälp vid fuktproblem i hus och villa. Det här något som är viktigt att ta tag i, att inte lämna åt slumpen. 

Egentligen är det ganska intressant att se hur torpen inte hade det här problemet. De byggdes på ett sådant sätt att fukt inte fick fotfäste. Nu för tiden är det ingen som vill ha stampade jordgolv naturligtvis. Men även äldre byggnader konstruerades för att det skulle bli självdrag. Så det här är något som alltid varit av vikt. Avfuktningsteknik avfuktar vind så du slipper problem med mögel. 

Skydda det som är viktigt

Det allra viktigaste som finns är familjens hälsa. Speciellt barn är känsliga och kan lätt få luftvägsinfektioner om inte luften är sund. Ibland kan du känna på lukten att något inte är helt som det ska. Men vanligtvis är det bäst att låta experterna göra en inspektion, med jämna mellanrum så att du kan vara helt säker. 

Nu är det inte bara människor som måste tas om hand. Byggnaden lider av fukten och kan bli förstörd. Det är billigare att förhindra att problemen uppstår än att åtgärda dem efteråt, även om det är möjligt att rädda även de mest angripna husen. Fasad, tak, fönster och dörrar, alla behöver vara lagom täta. Du vill hålla värmen inne och fukten ut. Allra lättast är det om du kan skapa en god cirkulation redan när du bygger huset, men annars går det att installera efteråt.

Om du letar efter en hemsida som har samlat de bästa testen så följ den länken. Du kan få tag på en riktigt bra luftfuktare och allt möjligt som är bra för att bekämpa mögel o annat.

Det som finns i en byggnad kan också vara känsligt för fukt eller mögel. På sina håll har staten och andra organisationer lagt ner stora pengar på att skapa en god miljö på museerna. Gamla föremål och målningar som du absolut inte vill ska förstöras, utan fortsätta att glädja kommande generationer behöver tas om hand. Värdefull konst skyddas med energisnål avfuktningsteknik. Läs mer i artikeln i Ny Teknik

Förebyggande åtgärder mot fukt

Vissa material är extra känsliga för fukt. Eller så kan det vara hur huset är uppbyggt. Samma byggnader som tidigare hade ett härligt självdrag är idag fulla av fukt. Det enda som förändrats är sättet att värma upp huset. För det har påverkat hur värmen kommer in och därmed har självdraget försvunnet. Du måste nu göra något annat för att få samma goda innemiljö. Nya hus som byggs kan anpassa sig till de moderna uppvärmningsmetoderna så att det här problemet inte uppstår. Expressen berättar om hur du ska inspektera huset noga innan köp. 

Något annat som är viktigt att tänka på är klimatet. I vissa delar av landet så måste du se över ditt hus lite oftare. Fasaden blir sliten snabbare på grund av väder och vind. På andra ställen har de varma vintrarna ställt till med mycket. Huset får aldrig riktigt en chans att torka ut eftersom vintrarna inte längre är kalla och torra. Något att tänka på och kanske beställa en extra inspektion för att vara på den säkra sidan.

Hur du får bort mögel

Om du skulle få in mögel i huset så bör du åtgärda det så fort som möjligt. Men absolut inte genom att börja skrubba väggarna. Då kan nämligen mögelsporerna sprida sig och resultatet blir ännu värre. Ring istället efter professionella mögelsanerare. De kan avgöra hur pass allvarligt det är och hur lång tid en sanering kan ta. Ibland kan det kräva stora tilltag och då är det bäst att flytta ut från byggnaden. Framför allt om det handlar om förskolor eller andra ställen där barn befinner sig. 

Ibland måste stora delar av väggarna eller andra delar av huset bytas ut. Det beror på hur djupt möglet har trängt in. Andra gånger räcker det med att tvätta av det, men på rätt sätt. Sedan behandlas ytorna så att möglet inte kommer tillbaka. Det är alltså två steg som måste tas för att huset ska bli riktigt mögelfritt. Men det är långt från omöjligt.

Tvärtom, en del hus har varit fulla av mögel från topp till tå. Kanske en sommarstuga som övergivits under en viss tid eller ett hus som inte hade några arvingar.

Men även dessa byggnader har kunnat saneras. Om allting annat är friskt och sunt så lönar det sig att lägga ner lite extra på en ordentlig rengöring. Framför allt liknande hus som ofta säljs för en billig penning.

Förhindra att mögel får fäste

Så ventilationen är viktig, luften måste cirkulera. Ut med gammal och fuktig luft, in med frisk, syrerik luft. Det är inte så svårt att sätta in nya ventiler så att du får ett ordentligt drag i huset. Inte så att det ska vara dragit, men luften ska dras in och ut på ett jämnt och kontrollerat sätt. En avfuktare kan vara bra att ha, speciellt i de delar av huset som är mest kalla och fuktiga. De drar en del elektricitet men är väldigt effektiva. 

Samtidigt så kan du bidra själv till det hela genom att hänga dina kläder på tork utomhus. Använda spisfläkten när du lagar mat så den kan suga upp alla ångor. Inte ställa för många krukväxter på samma ställe eftersom det lätt bildas kondensation.

Öppna gärna fönstren på vid gavel. Om det är kallt öppnar du alla på en gång, men inte så länge. Det blåser ut gammal luft utan att värmen försvinner. 

Du kan vinna kampen mot fukt, mögel och annat som du inte vill ha i huset. Ibland krävs det förebyggande insatser, och det gäller att vara uppmärksam. Men eftersom resultatet blir en sund innemiljö och ett hus som håller länge så är det väl värt all ansträngning.