Allmänt

Nya lokaler byggs för vinterförvaring av båtar 

När det börjar dra ihop sig till höst så ställs alla båtägare inför frågan om var de ska lägga upp båten under vinterhalvåret. Om den inte tas om hand på ett ordentligt sätt så kan det lätt bli röta eller andra obehag. En del tar hem båten och ställer upp den på tomten, men de flesta tycker om att ha en speciell plats för den. Som tur är så satsar man på vissa orter på att bygga vinterförvaring för båtarna.

418-5-bat-vinterforvaringEn del marinor går samman och hyr en bra plats för att förvara alla båtar, såvida man inte har tillräckligt med plats i närheten av hamnen. Det är både säkrare och blir ofta billigare att vara en grupp som lägger upp båtarna tillsammans. Samtidigt så är det vanligt att hyra en kran eller anordning för båtuppdragning och avsätta en helg på hösten när den stora uppdragningen kan ske.

Lämplig förvaring av båt

Förutom själva platsen så är ju naturligtvis också hur man täcker båten viktigt. Om ett litet hörn är öppet så kan man vara säker på att vind och regn kryper in här, och ställer till med rejäl oreda. Därför ska man se till att hela båten är täckt och att den förblir så hela vintern. Man kan gå hit för att läsa mer om vinterförvaring av båt, presenning och båttäckning.

En båt är en relativt stor investering, allt beroende på storleken. Men oavsett om den är liten eller inte så är det något man önskar behålla i flera år. Det är ett sätt att komma ut i naturen, kanske fiska eller bara njuta av den svenska sommaren. Så de flesta gör allt de kan för att båten inte ska bli förstörd, vilket inkluderar en säker vinterförvaring.

Täcka över båten på bästa sätt

Det finns olika sätt att skydda båten, förutom det underhåll som alltid måste göras. De flesta täcker över den med en presenning eller två, som sedan sätts fast så hårt som möjligt. Ett mycket bra alternativ till detta är att svepa in hela båten i plast som sedan hettas upp och därmed krymper något. Resultatet blir som ett vakuum där båten är mitt inne som ett litet paket. Nordisk Plastkrympning är ett företag som har lång erfarenhet på marknaden.

Denna finurliga uppfinning gör det svårare för regn och rusk att ta sig in, men också tjuvar och vandaler. Många gånger så tar de tillfället i akt och väljer båtar eller hem som är lätta att ta sig in i. Därför är det ofta bäst att lägga upp båten i ett låst område eller där man har vakter som patrullerar. Helt klart är det inte läge att låta värdefulla maskiner eller instrument ligga lösa på båten, det är alltid bäst att ge så lite orsak som möjligt att bryta in.

Ny plats för båtar

På vissa orter är det ont om vinterförvaring av båtar, det är många båtägare och inte lika stor plats. Därför är det skönt att höra om nybyggen där man säkrar mark och plats för folk att lägga upp sina båtar. Det skulle behövas ännu mer, men det kommer nog vartefter. Barometern skriver här om hur nya lokaler byggs för vinterförvaring av båtar. Ibland kan man få till ett bra avtal med kommunen om att utnyttja mark som ändå inte används. Om allt sker på ett ansvarsfullt sätt så brukar det inte vara något problem.

Så om det inte byggs nya förvaringsplatser för båtar så måste man komma upp med någon lösning. Kanske hyra grannens fält eller bli medlem i en båtklubb eller marina. Det viktiga är ju att skydda sin båt på alla sätt och vis, vilket också inkluderar hur man täcker den. Krympplast är verkligen ett mycket bra alternativ och kan ge båten det där lilla extra skyddet som den så väl behöver.

Och innan man vet ordet av så är det återigen vår och kanske dags att skrapa färg och måla nytt. Sedan blir det sjösättning, vilket känns som början på sommaren och ljusare tider. Rent bokstavligen så är ju detta sant men också genom att få sin båt i vattnet för att riktigt kunna utnyttja den lediga tid man har på vår och sommar.