Allmänt

Trend med sjuksköterskor som hyr ut sig själva

Att jobba som sjuksköterska kan vara ett mycket givande yrke. Man är en del av att hjälpa människor må bättre och i vissa fall även rädda deras liv. Men ett av problemen som många upplever när de jobbar inom vården är låga löner och komplicerade arbetstider. Detta är ett par av de viktigaste orsakerna till varför många väljer att bli oberoende och hyra ut sig själva.

Surgery.

Det är inte bara fråga om att starta eget och börja frilansa som sjuksköterska utan det ligger mycket mer bakom det hela. Till att börja med måste man naturligtvis ha de rätta kvalifikationerna, oavsett om det handlar om en vanlig ställning eller specialiserade områden. Sedan är det vanligt att hyra ut sig själv genom ett bemanningsföretag, eftersom detta ger en viss form av trygghet.

Ett nytt sätt att jobba på

Det har blivit ganska vanligt att gå genom bemanningsföretag och hyra ut sig själv som sjuksköterska. Trots de avgifter man betalar till företaget så blir lönen ofta bra mycket högre än om man vore anställd inom vården. Idag är det många kliniker och sjukhus som tvingas hyra in vikarier eller annan personal, och där har man chansen att få jobba med det man trivs med men på andra villkor. Här finns tips för sjuksköterskor som vill starta eget företag och därmed kunna styra mer av sina egna arbetstider.

För just arbetstiderna är ett stort problem när man är anställd på vanligt sätt. De flesta måste ta kvällspass och helgarbete, det är en del av anställningen. När man jobbar för sig själv eller genom ett bemanningsföretag kan man istället välja vilka tider som passar en bäst att jobba. Det är klart att ibland kanske de lediga ställningarna inkluderar en viss obekväm arbetstid, men det är i alla fall ens eget val. Därav den växande trenden med sjuksköterskor som öppnar egna företag eller jobbar valda timmar.

Vikten av organisering

Det är inte alltid så lätt att bara starta eget, det finns en hel del man måste tänka på. Därför kan det vara bra att göra det genom ett annat företag, och få hjälp i starten. De flesta måste jobba för att kunna försörja sig själv och familjen. Att kunna hitta ett jobb som man trivs med är då en klar fördel, och något som kan vara värt att satsa på. Bra sjuksköterskor kan alltid hitta jobb, men det är just allt runt omkring som kan variera. I dag kan man hyra ut sig själv som sjuksköterska och få mycket bra arbetsvillkor. Det behöver alltså inte vara antingen eller utan man kan fortsätta jobba med det man trivs med, men få med sig mer pengar och bättre arbetstider.

Det gäller alltså att se sig omkring i länet och staden för att förstå vilka möjligheter som finns. Man måste alltid betala in sina skatter och avgifter, så det gäller att vara organiserad eller starta upp genom ett företag som kan sina saker. Men när väl det hela flyter på och man blir hyrd av olika vårdinstanser så är det snart uppenbart vilka fördelar som finns. De uppväger mer än väl den trygghet som många letar efter genom att vara fast anställda.

En växande trend

Allt fler satsar på att jobba för sig själva och bestämma sina arbetstider eller villkor. I Västmanlands Länstidning skriver man här om trenden med sjuksköterskor som hyr ut sig själva. Det är intressant att se vilka steg de tagit och hur de uppnått den arbetssituation som verkligen passar dem utmärkt. För när man kan välja själv lite mer vilka timmar man vill arbeta så kan det göra vardagen så mycket enklare. Speciellt för de som har små barn, barnpassning på kvällar och helger är ofta ett problem eller mycket dyrt.

Så det gäller att inte vara rädd utan följa med denna nya trend, med sjuksköterskor som hyr ut sig själva. Att ta steget fullt ut och satsa på sig själv, ännu mer än tidigare. Det är viktigt att värna om sjuksköterskorna, de gör ett fantastiskt jobb och är verkligen värdefulla. Därför är det bra att se hur det blivit lättare för dem att jobba på sitt eget sätt, att starta eget och satsa på sin karriär på ett personligt sätt.